10 tips til deg som vil komme inn på boligmarkedet!

Å komme inn på boligmarkedet krever litt fra deg - her er 10 tips til deg!

De aller fleste i Norge drømmer om å kjøpe sin første bolig og komme inn på boligmarkedet. Kravene til å få innvilget boliglån er strenge, men det er absolutt mulig dersom du er strukturert og disiplinert. 

For å få innvilget lån av banken er det to ting som må være på plass: oppspart egenkapital på minst 15% av kjøpesum og inntekt.

Les også: Slik sparer du egenkapital

 

Det er heller ikke sikkert at ved ditt første boligkjøp er alle dine ønsker knyttet til beliggenhet, boligstørrelse og standard innvilget. Likevel kan man få en god førstegangsbolig hvis man er litt tålmodig i boligkjøpeprosessen.

 

10 tips til deg som vil inn på boligmarkedet

1) Sørg for å komme inn i gode økonomiske vaner så snart du har fast inntekt.
Hvor mye kommer inn hver måned? Hvilke utgifter har du? Er det noen steder du kan spare inn? Vi oppfordrer til å lage et budsjett slik at du får oversikt over økonomien din.
Last ned vårt eksempelbudsjett her.

2) Er du under 34? Start sparing i BSU!
Boligsparing for ungdom (BSU) har bankens beste rente, gir deg skattefordeler og gir deg fordeler den dagen du kjøper bolig. Du kan spare inntil 27.500,- kr hvert år og få opptil 5.500,- kr i skattefradrag
Les mer om BSU her

3) Spar også etter du har fylt opp BSU-kontoen din
Etter du har fylt opp BSU-kontoen med det årlige beløpet på 27.500,- bør du spare videre på en annen sparekonto. Det krever en ganske høy sum for å få spart nok egenkapital.
Les også: Slik sparer du egenkapital

4) Ikke ta for mye risiko når du sparer til egenkapital
Dersom du sparer egenkapital i fond eller aksjer, risikerer du at pengene dine taper seg i verdi dersom aksjemarkedet går nedover. Spesielt ved kortsiktig sparing (under 5 år) anbefales det at man sparer på sparekonto.

5) Opprett fast sparing når du får utbetalt lønn
Finn ut hvor mye du må spare i måneden for å nå sparemålet ditt. Her vil hvor mye du kan spare variere mye ut i fra inntekt og utgifter du har i måneden. Deretter kan du sette en fast sum som overføres til boligsparing i måneden. Dette er et genialt tiltak som gjør at du ikke trenger å bruke energi på sparing fordi det går av seg selv.

6) Ikke ha for høye forventninger
Den første boligen trenger ikke å oppfylle alle dine ønsker til størrelse, beliggenhet eller standard. Finn ut noen enkeltpunkter som er viktigst for deg og fokuser på de.

7) Tenk langsiktig
Ikke stress i perioden hvor du leter etter bolig. Velg en du vil trives med. Selv om ikke leiligheten har alle ønskene dine, bør du være fornøyd nok til å ville bo i boligen i noen år. Det er dyrt å bytte bolig...

8) Ønsk deg penger i bursdags- og julegave
Si at du ønsker deg penger i bursdagsgave eller julegave, og oppgi kontonummeret på din boligsparekonto. Da går pengene rett inn og de går til din boligdrøm.

9) Ikke la deg rive med i budrunden
I enkelte tilfeller går leiligheter langt over prisantydning. Når man skal kjøpe bolig er det viktig at man holder holdet kaldt. Ikke by mer enn lommeboka tillater. Det vil alltids komme en annen leilighet du liker like godt. Ha tålmodighet!

10) Still forberedt
Snakk med din rådgiver i banken og finn ut hvor mye du kan by på en leilighet. Da vet du hva du kan se etter og få gode råd for å komme inn på boligmarkedet.

 

Å komme seg inn på  boligmarkedet kan ta tid, men dersom du er strukturert og disiplinert er sjansen stor for at din boligdrøm blir virkelig. 

Ønsker du en prat med en rådgiver for råd som er tilpasset deg og din økonomi, kan du alltid kontakte din rådgiver i banken eller vårt kundesenter for å avtale møte.

Ta kontakt med vårt kundesenter

Finn en rådgiver for å booke møte

Tenker du på å kjøpe bolig?

Vår kunderådgiver Kjersti tar gjerne en prat om din boligdrøm.