Så mye pensjon genererer din pensjonssparing

For mange kan pensjon være noe forvirrende. For noen, er det  langt inne i fremtiden, som man ikke trenger å ta stilling til. Eller bør man det? For andre er dette noe som stadig kommer nærmere, og noe man burde ha tenkt på for lenge siden.

Derfor har vi i Selbu Sparebank laget en artikkel som forhåpentligvis kan svare på de fleste og enkleste spørsmålene.

 

Hva er pensjon?

- Veldig enkelt, så er pensjon pengene du skal leve av etter du har gått ut av arbeidslivet og har blitt pensjonist. Det er rett og slett det samme som lønn.

I likhet med lønn er dette penger du har tjent opp ved å arbeide, samtidig er du også nødt til å spare på egenhånd, sier Astrid Jensen, kunderådgiver i Selbu Sparebank.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bilde: Astrid Jensen, ansvarlig for sparing og plassering i Selbu Sparebank

 

Pensjon består av tre forskjellige deler, og én er viktigere enn de andre.

- De fleste kan forvente å få rundt 50% av den lønna de har i samlet pensjon fra Folketrygd og tjenestepensjon.

Måten pensjonen din blir satt sammen er i motsetning til lønn mer oppstykket, og kommer fra forskjellige element. Enkelt og greit kan man si at hvor pensjonen din kommer fra er tredelt  Den første delen er pensjonsavtalen du har med din arbeidsgiver. Hvert år settes det av et beløp av lønnen din til pensjonssparing. Den andre delen er fra  fra Folketrygden, også den tredje, og viktigste delen er det du har spart opp selv.

- Den tredje delen, hvor du sparer selv er den viktigste, fortsetter Jensen. Det er fordi egen sparing er ditt eget ansvar og det er bare opp til deg selv å komme i gang tidlig og ikke minst være tro mot egen sparing.

 

Det er lett å få oversikt

Dette er grunnen til at folk sier at det aldri er for tidlig å komme i gang til å spare til pensjon. Heldigvis finnes det en rekke virkemidler vi i Selbu Sparebank kan hjelpe deg med for å få oversikt, og ikke minst starte prosessen med å spare til pensjon.

 

Pensjonstall, hva er det?

Pensjonstallet ditt er rett og slett summen av de pengene du skal leve av når du blir pensjonist og som skal fordeles over en rekke år. Det viser hva du samlet kan forvente å få i pensjon fra Folketrygden, pensjonssparing fra tidligere arbeidsplasser og den sparingen du selv har hatt.  Du kan logge inn på Norsk Pensjon. Der kan du beregne hva du vil få utbetalt i pensjon. Her vil du også få en oversikt over dine pensjonsavtaler, både aktiv opptjening og tidligere opptjening.

 

Hva betyr pensjonssparing i fond?

Når du har sett litt på de forskjellige måtene å spare til pensjonsfond på, dukker ofte det å spare i fond opp som en god ide. Men har det innvirkning på pensjonen min?

- Sparing til pensjon er som oftest langsiktig sparing, og da bør du vurdere sparing i aksjefond. Historikk viser at sparing i aksjefond gir bedre avkastning enn om pengene settes på en sparekonto i banken, sier Jensen.

 

Hvordan kan jeg finne ut hvor mye av pensjon min pensjonssparing genererer?

På bankens hjemmeside, under fondssparing, finner du en sparekalkulator. Der kan du legge inn både engangsinnskudd, månedlig beløp og antall år med sparing. Så får du en beregning på forventa framtidig totalbeløp.

Gå til sparekalkulatoren

 

Når bør jeg begynne å spare til pensjon?

Det å starte å spare for fremtiden idet du får en fast inntekt kan være lurt. Dette trenger ikke nødvendigvis være øremerket til pensjon, men det å spare for å spare er ikke negativt.

- Fordelen med å starte tidlig, og relativt smått, f.eks. 300 kr i måneden vil gi deg et godt resultat fremover i tid. Se på hva du har til overs når sparing på BSU og alle faste avgifter er betalt. Og ta gjerne en prat med rådgiver i banken din, avslutter Jensen.

 

På tide med en prat om pensjonssparing?

Vi bistår deg gjerne med oversikt og gode råd. Book et møte enkelt via vårt møtebookingsystem på en dato og et tidspunkt som passer deg.