- Svindel kan ramme oss alle!

Aldri før har så mange blitt forsøkt svindlet. Tallene har økt de siste årene, også hos befolkningen i Selbu og Tydal.

Både Selbu Sparebank og Politiet kan bekrefte at det har vært en stor økning av folk som har blitt forsøkt svindlet eller utsatt for svindel. Dette er et stort problem, og det blir stadig vanskeligere å identifisere farene.

Folk i alle aldere kan bli utsatt for svindel. Forskjellen er svindelmetodene som blir brukt. Da handler det om å være obs, følge med og tenke klart.

 

Informasjonskveld hos Selbu Pensjonistforening

Forrige uke ble Selbu Sparebank og Politiet invitert til å holde et foredrag for Selbu Pensjonistforening om svindel, metoder for forebygge svindel og hva man gjør dersom man blir utsatt for svindel.

Åbiten ved Selbu Sykehjem var fullt av folk som ønsket å lære mer - det synes vi er et godt tegn.

- Det handler rett og slett om å informere om svindel og jobbe forebyggende mot svindel, forteller Ingrid Selboe fra Selbu Sparebank.

 

Se film fra kvelden:

 

Dette gjør du dersom du har blitt svindlet

  1. Ta kontakt med banken din. 
    Jo raskere du gir oss beskjed, desto raskere kan vi handle og forsøke å forhindre svindelen fra å bli gjennomført. Her er det viktig å huske på at når du snakker med banken din vil vi aldri be deg om å oppgi BankID eller passordet.
  2. Få oversikt
    Hva er det som faktisk er på avveie? Kan du allerede se at det mangler kontanter på noen av kontoene dine? Er det innlogginger med BankID som er på avveie eller er det kortopplysningene dine? I en dialog med banken er det greit å få klargjort disse faktorene. 
  3. Anmeld 
    Ikke minst, anmeld forholdet. Dette kan du gjøre på telefon 02800 eller på din lokale politistasjon. På den måten kan du dokumentere at du har blitt utsatt for en kriminell handling. I tillegg kan du politiet sikre evt. digitale spor. Her er det lurt å ta med skjermbilder av svindelen om du har dette tilgjengelig. 

 

Mange mørketall 

Det er mange mørketall når det kommer til svindel da mange velger å ikke anmelde. Årsaken kan være skam, at man synes det er flaut eller at beløpene ikke oppleves som "store nok". 

- Det er viktig å anmelde forholdet når man har blitt utsatt for svindel. Vi ønsker å komme til bunns i svindelsakene og da trenger vi alle opplysningene vi kan få. Det kan være i de mindre sakene at vi finner spor etter svindlerne som fører til at vi klarer å ta dem, forteller Rolf Ove Viken fra Politiet.

 

STOPP - TENK - SJEKK

Kunnskap er nøkkelen når det kommer til svindel. Jo mer du vet, jo større er sjanse for at du unngår å bli utsatt for svindel. Les mer på vår informasjonsside om svindel og bli kjent med de ulike metodene som brukes.