Aksjemarkedet og krig i Europa

Putin og russiske styrker har i skrivende stund (24.februar) invadert hele Ukraina, og ikke konsentrert seg om kun «utbryterrepublikkene» Donetsk og Luhansk helt øst i Ukraina som først ventet. Dette skaper mye usikkerhet rundt aksjemarkedet som allerede har falt mye bare i dag. Hva gjør dette med aksjemarkedet videre? Hvordan burde dette påvirke din sparestrategi?

Petter Slyngstadli, analysesjef i Norne Securities, forteller oss mer om Ukraina-Russland-krigen og hvordan han anbefaler videre sparestrategi.


Bilde: Petter Slyngstadli, analysesjef i Norne Securities

 

Ventet konflikt, ikke full okkupasjon

- I utgangspunktet var jo en konflikt ventet, men det er skuffende at Putin og Russland synes å gå for en full okkupasjon av Ukraina og ikke bare disse «utbryterrepublikkene», Donetsk og Luhansk i øst, som vi trodde for noen dager siden, sier Slyngstadli.

Analysesjefen forklarer videre at dette betyr at det er en større risiko for at konflikten blir mer langvarig og med flere tap av menneskeliv, og mer ødeleggende for Ukraina som stat, enn dersom målet var kun Donetsk og Luhansk, der russerne delvis kommer til «sine egne». Det er nok en av grunnen til at børsene faller såpass mye i dag.

Energimarkedet er spesielt utsatt

Den russiske Nord Stream 2 rørledningen fra Russland til Tyskland gjennom Østersjøen skulle åpne i år, og lette presset på det europeiske energimarkedet, inkludert norske strømpriser. Tyskland har nå trukket godkjenningen av denne rørledningen, og energiprisene i Europa vil holde seg høye, lenge. Oljeprisen er nå steget over 100 USD/fatet.

- Ukraina er et i global målestokk relativt lite land i GDP termer, samtidig er det et viktig land for energiforsyningen til Europa. Og energimarkedet blir viktig fremover, sier Slyngstadli.

Ingen grunn til å endre sparestrategi

- Vi er sent i syklusen, aksjer har falt en del, og det er flere mørke skyer på horisonten. Aksjer er for de langsiktige. Er man tidlig i sin spareperiode og ønsker å spare lenge, samt sparer regelmessig, er det ingen grunn til å endre strategi, sier analysesjefen.

- Men dersom man er ukomfortabel med risikoprofilen – mange har sett sparepengene vokse betydelig over flere år – bør man vurdere grep, sammen med sin rådgiver. Vi ser også at enkelte produkt på rentesiden fremstår som mer attraktive, f.eks. norske obligasjoner med litt løpetid, og også high yield markedet, selv om det har en del risiko, avslutter Slyngstadli.

 

Kunne du tenkt deg en prat vedrørende din sparing?

Vi har tid til en prat med deg!