Endelig boligeier! Hva nå?
Å kjøpe en bolig er en av de største investeringene du vil gjøre i løpet av livet. Når kontrakten er signert og nøklene er i hånden, er det fortsatt flere økonomiske aspekter du må ha på plass for å sikre en smidig overgang og en trygg økonomisk fremtid.
Nå skal det sies at det er ikke alle disse tipsene som vil være aktuelle uansett hvilken bolig du har kjøpt, men kan være greit å lese gjennom uansett, slik at du har et forhold til det
1. Ferdigstille finansieringen
Når du har kjøpt boligen, er det avgjørende å få på plass alle detaljer rundt boliglånet ditt. Sørg for at:
- Lånepapirer er signert og returnert til banken.
- Lånet er utbetalt til selgeren eller meglers konto.
- Eventuelle kostnader knyttet til etablering av lån, som gebyrer og tinglysingskostnader, er betalt.
2. Opprett et budsjett
Etter boligkjøpet vil husholdningsbudsjettet ditt endre seg betydelig. Da kan det være smart å opprette et budsjett, slik at du kan holde kontroll på økonomien.
- Oppdatere budsjettet ditt for å inkludere nye månedlige utgifter, som boliglån, eiendomsskatt, og forsikringer.
- Vurdere eventuelle endringer i strøm- og oppvarmingskostnader, spesielt hvis du flytter til en større bolig eller en bolig med andre oppvarmingsløsninger.
- Sette av penger til vedlikehold og uforutsette utgifter. En god tommelfingerregel er å sette av minst 1-2% av boligens verdi årlig til vedlikehold.
Artikkelen fortsetter under bildet
3. Tegne forsikringer
Som huseier må du rett og slett ha forsikring. Det er viktig at du har en oversikt over hvilke forsikringer du har, og hva en evt. utbetaling vil være på disse. Det er viktig å sikre at du har tilstrekkelig forsikring for å beskytte din nye investering. Dette inkluderer:
- Innboforsikring: Dekker innboet ditt mot brann, tyveri og vannskader. Les mer om innboforsikring.
- Husforsikring: Dekker selve bygningen mot skader som brann, vannskader, og naturskader. Les mer om husforsikring.
- Livsforsikring: Dette er spesielt viktig hvis du har et boliglån. En livsforsikring kan sikre at lånet blir betalt ned hvis noe skulle skje med deg eller din partner. Les mer om livsforsikring.
Har du lyst til å ta en prat om forsikring? Bli kontaktet av en forsikringsrådgiver her.
4. Etabler en bufferkonto
En bufferkonto er viktig for å håndtere uforutsette utgifter. Den er super å ha, slik at om uhellet er ute, og du umiddelbart må bruke litt mer penger enn tidligere forventet, kan du gjøre det uten å måtte ta opp dyr kredittkortgjeld.
- Målsetting: Det er et generelt råd å ha minst 3-6 måneders levekostnader tilgjengelig på bufferkontoen. Dette kan ikke spares over natta, men kan være et fint sparemål.
- Innskudd: Overfør en fast sum hver måned til bufferkontoen, eller sett av eventuelle bonuser og skattepenger.
5. Langsiktig vedlikeholdsplan
Selv om vedlikehold av bolig kan virke som en fjern bekymring rett etter kjøpet, er det lurt å planlegge langsiktig. Dette gjelder i hovedsak om du har havnet i en enebolig.
- Lag en vedlikeholdsplan: Identifiser potensielle større vedlikeholdsbehov de neste 5-10 årene, som takreparasjoner, utskifting av vinduer, eller oppgradering av varme- og avkjølingssystemer.
- Prioritering: Sørg for at de mest kritiske vedlikeholdsoppgavene blir utført først for å unngå kostbare skader.
6. Skatter og avgifter
Husk at eiendomsskatt og andre boligrelaterte avgifter kan variere avhengig av kommune:
- Eiendomsskatt: Sett deg inn i eiendomsskatten i ditt område og sørg for at denne er inkludert i budsjettet ditt.
- Andre avgifter: For eksempel renovasjonsavgift, vann- og avløpsgebyrer, og feiegebyrer.
7. Følg med rentenivået
Renten på boliglånet ditt kan endre seg over tid, spesielt hvis du har et lån med flytende rente:
- Følg med på renteutviklingen: Vurder om det kan være gunstig å binde renten hvis du tror renten vil stige. Dette vil en rådgiver kunne gi deg gode råd, og forklare fordeler og ulemper knyttet til din økonomiske situasjon.
- Refinansiering: Hvis rentenivået faller betydelig, kan det være lønnsomt å refinansiere boliglånet for å få bedre betingelser. Her anbefaler vi at du kontakter din rådgiver for en dialog på hvilke muligheter som finnes.
8. Oppdatere testament og fremtidsfullmakter
Hvis du ikke allerede har gjort det, bør du vurdere å oppdatere testamentet ditt for å sikre at boligen blir behandlet etter dine ønsker hvis noe skulle skje:
- Testament: Sørg for at dine arvinger vet hva som er dine ønsker for boligen. Les mer om testament fra vår samarbeidspartner Justify.
- Fremtidsfullmakter: Dette kan være viktig hvis du ønsker at en bestemt person skal håndtere dine økonomiske og personlige forhold hvis du ikke lenger er i stand til det selv. Les mer om fremtidsfullmakt fra vår samarbeidspartner Justify.
Bruk banken som sparringspartner
Husk at vi i Selbu Sparebank er der for deg, så om du har noen spørsmål, eller er usikker på hva du skal gjøre, ta kontakt med din bankrådgiver. Så skal vi klare å geleide deg frem til en løsning som er aktuell og som fungerer for deg.
Gode råd om bolig og eiendom
Bli klar til det store boligsalget!
Få eiendomsmegler Svend Rønning fra Nylander &Partners sine beste råd.
Endelig boligeier! Hva nå?
Her er noen tips til hvordan du kan sørge for en stabil økonomi som boligeier.