Hvordan fungerer ordningen med halv skatt egentlig?
Desember er en måned mange ser fram til, ikke bare på grunn av julehygge og samvær med familie og venner, men også fordi mange av oss får utbetalt lønn med halv skatt. Dette kan gi litt ekstra romslighet til julegavebudsjettet og juleforberedelsene.
Men hvordan fungerer egentlig ordningen med halv skatt i desember, og hvordan kan du bruke denne muligheten på en fornuftig måte?
Artikkelen fortsetter under bildetHvordan fungerer halv skatt i desember?
Halv skatt i desember er en ordning som gir arbeidstakere litt ekstra disponibelt beløp før jul. I stedet for å trekke full skatt av desemberlønningen, trekker arbeidsgiver bare halvparten av det vanlige skattebeløpet. Dette er en enkel måte å frigjøre ekstra midler på uten å måtte endre skattekortet eller søke om skattelette.
Ordningen er mulig takket være det norske skattesystemet, der det årlige skattetrekket fordeles over 10,5 måneder*. Dette gir rom for halv skatt i desember og ofte skattefritak på feriepengene i juni. Arbeidsgivere kan velge om de vil gi halv skatt i november eller desember, spesielt for månedslønnede. For ansatte med timebetaling eller provisjonslønn kan perioden med halv skatt variere, ofte fra slutten av november til begynnelsen av desember.
*Selv om dette er korrekt for de fleste, bør det nevnes at noen arbeidstakere, spesielt de med spesifikke avtaler eller de som har endret skattekort gjennom året, kan oppleve avvik.
På denne måten sørger ordningen for at både arbeidsgivere og arbeidstakere får en fleksibel løsning som passer til ulike lønnsmodeller.
Eksempel
La oss si at du vanligvis har en månedslønn på 30 000 kroner før skatt, og at det normalt trekkes rundt 8 000 kroner i skatt. I desember vil arbeidsgiveren kun trekke 4 000 kroner i skatt, slik at du sitter igjen med 4 000 kroner mer enn vanlig.
Hva kan eller bør du bruke de ekstra pengene på?
Strengt tatt kan du bruke pengene på akkurat det du vil. Med litt ekstra penger på konto, kan det være fristende å bruke alt på julegaver, mat og festligheter. Det er vel og bra det, og det kommer godt til nytte. Men om du har mulighet til det, kan det være smart å spare på dem.
Her er noen forslag som kan hjelpe deg med å bruke pengene på en smart måte, slik at du starter det nye året med god økonomisk balanse:
1: Sett inn penger på BSU-kontoen din
For våre unge kunder er det et spesielt godt tips å bruke litt av desemberlønnen til å sette inn penger på BSU (Boligsparing for unge). BSU gir svært gunstig rente og skattefordeler for de som sparer til bolig, og jo mer du sparer i løpet av året, jo større fordel får du.
BSU-kontoen kan fylles opp med inntil 27 500 kroner i året, og gir en skattefordel på 10 % av det du sparer, opptil 2 750 kroner i redusert skatt. Dette kan være en god start på boligdrømmen, og en ekstra fordel som gir deg mye igjen for sparepengene dine.
Les mer om Boligsparing for unge (BSU)
2: Sett et realistisk julegavebudsjett
Julegaver er ofte en stor utgiftspost i desember, derfor er det lurt å sette opp et realistisk budsjett på forhånd. Mange har erfart at det er lett å bruke mer enn man hadde tenkt i førjulstiden. Lag en liste over de du skal kjøpe til, og sett en sum for hver. På denne måten får du kontroll over pengebruken, samtidig som du har rom til å glede familie og venner med gjennomtenkte gaver.
Les også: Slik unngår du julesmellen
3: Spar til januar
Det er lett å glemme at januar ofte kan være en tøff måned økonomisk etter en kostbar desember. Ved å sette av litt av desemberlønningen, kan du starte året uten å måtte bekymre deg for en skral konto i januar. Sett opp en liten buffer, eller legg penger på en sparekonto, slik at du har litt ekstra å ta av når hverdagen og det nye året starter igjen.
Ta en prat med oss om dine sparemål 💙
Vi hjelper deg med å håndtere pengene dine på en best mulig måte.
Vi i Selbu Sparebank er her for å hjelpe deg å nå dine økonomiske mål, og vi vet at førjulstiden er en tid hvor mange ønsker litt ekstra fleksibilitet. Med en bevisst bruk av halv skatt på desemberlønningen kan du skape både økonomisk trygghet og gode opplevelser for deg selv og dine nærmeste.
Bruk gjerne litt av førjulsutbetalingen til å fylle opp BSU-kontoen eller til å bygge en buffer for det nye året, som rådet om over her.
Har du spørsmål om sparing, eller ønsker rådgivning rundt hvordan du kan oppnå best mulig avkastning på pengene dine? Fyll ut skjema nedenfor og en sparerådgiver tar kontakt med deg innen kort tid.
Åpningstider i julen 🎄
Se åpningstider for kundesenter og våre kontorer i julen.
Hvordan fungerer ordningen med halv skatt egentlig?
Vi forklarer og ser på smarte løsninger.