Når barnet hoster

Tekst: Marius Solberg Anfinsen og Eyr
Hentet fra: Frende Forsikring (frende.no)

 

Når et barn hoster, er det som oftest ufarlig. Noen symptomer bør du likevel være oppmerksom på. 

Som oftest når et barn har kraftig hoste er det en virusinfeksjon i halsen som ligger bak. Et barn kan være plaget med tørrhoste over flere uker og måneder, noe som er svært plagsomt. 

- Barn kan få flere virusinfeksjoner samtidig eller rett etter hverandre. Flere slike infeksjoner kan gi hoste, og da tar det lang tid å bli kvitt den. Trøsten er at det veldig sjelden er alvorlige sykdommer, sier Truels Erikstad, spesialist i allmennmedisin og lege i Eyr. 

Eyr er en legetjeneste som er inkludert i barneforsikringen hos oss i Frende. Det betyr at du som barneforsikringskunde kan bruke appen helt gratis for å skaffe legehjelp til barnet ditt. Rett på mobilen eller nettbrettet. 

 

Prøv legetime på mobilen

 

- Hosten viser at immunsystemet virker. Små barn har ikke mye antistoffer i kroppen, derfor er de ekstra utsatt for infeksjoner. Men immunsystemet bygges gradvis opp og gjør at barnet blir sterkere, sier Erikstad. 

 

Feber, slapphet og rask pust 

Selv om det som oftest er helt ufarlig, bør du alltid kontakte lege hvis et barn under tre måneder har feber eller utvikler hoste. 

Når barnet er eldre kan allmenntilstanden også være med i vurderingen. Da er hoste alene ofte ikke en grunn til å oppsøke lege. Hvis barnet er slapp, har feber eller rask pust, kan det være lurt å kontakte lege. 

- Hvis barnet hoster opp slim, kan det være en bakteriell infeksjon. Da er det lurt å la en lege se på det, sier Erikstad. 


Hvis barnet hoster kraftig

Hvis barnet anstrenger seg ved hoste, og eventuelt har en pipelyd i pusten i tillegg, kan det være astma. Da bør lege kontaktes. 

Det bør også vurderes om hosten kan skyldes korona, så lenge pandemien pågår. Hvis barnet har vært i kontakt med en smittebærer, ta en koronatest. 

 

"Bjeffende" hoste 

Dette kalles også ofte falsk krupp og er en indikasjon på at et virus har ført til en infeksjon under strupehodet. Der skjer oftest med barn mellom seks måneder og seks år. Viruset gir en hevelse i luftveiene, som gir den karakteriske "bjeffende" hosten om kvelden eller natten. Hosten kan virke skremmende på foreldre som aldri har opplevd det tidligere, men behandlingen er enkel. 

- Kald luft en halvtimes tid er som regel det som skal til for å fjerne hosten. Pakk barnet inn i en dyne eller varme klær og ta det med ut, eller sett dere i vinduskarmen slik at barnet får pustet i kald luft, sier Erikstad.

Symptomene er vanligvis på sitt verste de første par dagene, og vil deretter avta. 

 

RS-virus

RS-virus rammer som oftest barn mellom tre måneder og to år, og omtrent alle barn har hatt en infeksjon av denne typen i løpet av sine første år. Viruset kan gi betennelse i slimhinnene og kjennetegnes med hoste og tung, hvesende pust. For de aller minste kan RS-virus være hardt, og sykehusinnleggelse og respirator kan bli nødvendig. 

- Barn som sliter med pusten, bør alltid undersøkes av lege. Og, hvis barnet bruker all sin kraft på å puste, må du ringe legevakt eller 113 med det samme, sier Erikstad. 

 

Kjøp Barneforsikring nå