Slik har boligmarkedet vært siden nyttår

De to første månedene av 2022 har gått og starten på boligmarkedet i år har vært litt utenom det vanlige.

Daglig leder i Lokalmegleren & Partners, Christer Horgen, oppsummerer boligmarkedets utvikling i starten av dette året.

 

Christer Horgen fra Lokalmegleren & Partners
Bilde: Christer Horgen, daglig leder i Lokalmegleren & Partners

 

Halvparten så mange boliger som mot tidligere år

- Ser man generelt på de største byene i Norge, så er det ned mot halvparten så mange boliger ute i markedet, mot det som har vært normalt i senere år. Etterspørselen etter bolig, og spesielt familieboliger, er derimot på samme nivå som før. Dette betyr at det er flere som kjemper om færre boliger. Resultatet kan vi lese om i media, der boliger går langt over prisantydning, forteller Horgen.

 

Normal prisantydning i Trondheim

- I Trondheim gikk over halvparten av bruktboliger over prisantydning i årets to første måneder. Det er mer enn normalt!

Den daglige lederen sier videre at når etterspørselen er større enn tilbudet, ja da stiger prisene. Det er ingen som entydig kan konkludere med hvorfor tilbudet av boliger er lavere enn normalt, og årsaken er sannsynligvis sammensatt. Vi vet at mange ikke ønsker å legge sin bolig ut i markedet, før de har kjøpt seg ny bolig, eller er trygge på at tilbudet og mulighetene er mange. Da blir det en selvforsterkende effekt; færre boliger i markedet produserer færre nye boliger ut i markedet.

Kjøpe eller selge bolig? Kontakt vår samarbeidspartner Lokalmegleren & Partners for en prat

 

Flere boliger mot våren

Horgen forteller at i tiden fremover mot vår, legges det normalt ut flere boliger. Det vil ta av noe av det prispresset som vi opplever nå. Dersom den varslede rentebanen til Norges bank blir som planlagt, vil nok det også virke noe prisdempende. Men dette vet vi avhenger av internasjonal økonomi, og det er noen mørke skyer på den himmelen. Det er vanskelig å spå boligmarkedet fremover, men sannsynligvis blir det en moderat prisvekst.

- Fortsetter situasjonen med lavt tilbud, og renten likevel ikke heves, ja da kan alle boligeiere glise godt, mens det blir enda vanskeligere for de som banker på og vil inn!Tid for å oppfylle din boligdrøm?

Vi hjelper deg gjerne med finansiering og spørsmål du har.