5 tips til deg som skal kjøpe bruktbil

Tekst hentet fra Brage Finans (brage.no)

 

Bruktbiler som selges av privatpersoner er som regel «solgt som de er». Derfor er det viktig å sjekke bilens tilstand grundig. For å sikre en god handel holder det imidlertid ikke å sparke i dekkene og banke i panseret! Vi gir deg tipsene du trenger for en trygg prosess.

1. Gjør research og sett kriterier

Les deg opp! Når du skal kjøpe bruktbil, er det viktig å unngå impulskjøp. Vit hva du er ute etter i en bil, hvor mye du kan gi – og ikke minst: hvor mye du bør gi, altså bilens markedsverdi. Dette kan du sjekke ved et søk på tilsvarende biler som ligger til salgs på eksempel finn.no

 

2. Sjekk historikk og heftelser

Når du har funnet en aktuell bil, bør du be om å få tilsendt kopi av relevante papirer som vognkort, servicehefte og utstyrsliste. Sjekk om bilen har vært til service og fulgt serviceintervallene for å være sikker på at eventuelle garantier fortsatt gjelder. Levetid for deler på bilen kan ha blitt redusert dersom serviceintervallene ikke er blitt fulgt. 

Hvis du kjøper bilen av en privatperson er det viktig å sjekke at papirene er ekte, og lese dem nøye. Sjekk for eksempel at selgers navn stemmer overens med navnet på eier i vognkortet. Du kan også sende SMS til 2282, der du skriver «REGNR» før registreringsnummeret: REGNR AA00000. Tjenesten koster tre kroner. 

I tillegg bør du alltid sjekke kilometerstand og EU-kontroll. Dette finner du hos Statens Vegvesen. Her ser du også når bilen ble registrert første gang. Pass også på at eventuelle pantsettelser blir slettet ved overtakelse av bilen. Du kan sjekke om det er pantsettelser i bilen hos Brønnøysundregisteret. Det går helt fint å kjøpe en bil med heftelse så lenge denne blir slettet ved overtakelse av bilen.

Dersom du skal ha billån gjennom vår samarbeidspartner Brage Finans og kjøper en bil med heftelse, betaler vi ut restgjelden først, og det overskytende til selgers konto.

Les mer om billån fra Brage Finans

 

3. Be om tilstandsrapport – og om å få prøvekjøre

Det er viktig å undersøke bilens tilstand grundig. Be om en tilstandsrapport, for eksempel en NAF-test eller en rapport fra et autorisert verksted. Spør også selger om bilen har vært utsatt for kollisjoner eller større skader. 

Se også selv over bilen, og prøvekjør. Sjekk alt av elektronikk, som lys og aircondition, og at alle nøkler følger med. Det er også viktig å se over dekkene, samt avdekke eventuell rust på understell eller nedkanten av dører. Husk òg at bombrikken må skifte eier.

 

4. Finansiering og forsikring må på plass

Det er viktig å ordne finansiering før du gjennomfører kjøpet. Det er nemlig ikke mulig å ta opp billån etter at bilen er kjøpt. Du kan beregne og søke billån raskt og enkelt i vår billånskalkulator. Forsikring må tegnes når bilen omregistreres på ny eier.

Kjøp bilforsikring enkelt i nettbutikken vår


5. Kjøpekontrakt og omregistrering

Skriv alltid kjøpekontrakt med selger. Her kan du gjerne bruke den ferdige malen vår. Ta også vare på annonsen, og sørg for at en eventuell garanti gir deg rettigheter utover de alminnelige reklamasjonsreglene.

📜Last ned mal for kjøpekontrakt her