Nye BSU-regler og hva det betyr for deg

Med BSU får du den beste innskuddsrenten på sparepengene dine.

Sparebeløpet har et skattefradrag som skal motivere til sparing i egen bolig og BSU kan kun benyttes til boligformål. På grunn av fordelene du får, er BSU den smarteste risikofrie boligsparingen du kan gjøre.

 

Halvert skattefradrag

Fra og med i år (2023) er det nye regler for sparing i BSU. I Statsbudsjettet for 2023 vedtok regjeringen, blant annet, å halvere skattefradraget.

Dette betyr at maksimalt beløp reduseres fra 5 500 kroner til 2 750 kroner.

Totalbeløpet du kan få skattefradrag på er fortsatt 27.500, men selve skattefradraget er altså endret til 2.750. Det tilsvarer 10%. Sparer du mindre enn 27.500 får du uansett 10% i skattefradrag.

Skulle du ønske å spare mer enn maksimalbeløpet, kan du også tegne BSU pluss. Da får du samme gode rente, men uten skattefordel.

Tryggeste måten å spare til bolig

Du kan spare i BSU fra det året du fyller 13, men vi anbefaler å starte sparingen når du har fått jobb og betaler skatt. Det er nemlig først da du kan dra nytte av skattefordelene. Det er lurt å fylle opp BSU’en hvert år, slik at du etterhvert kan nå målet om maksimalt sparebeløp på 300.000 kroner.

For å nå det årlige maksimumsbeløpet på 27.500 kroner må du spare 2.292 kroner i måneden, eller ca. 75 kroner om dagen i ett år.

Reglene for BSU-sparing har kanskje endret seg, men det tar ikke vekk fra det faktum av renten på BSU-kontoen er blant de beste du får i bank. BSU er fortsatt den tryggeste og beste måten å spare penger til bolig.

Les mer om BSU

 

Her er en full oversikt over gjeldende BSU-regler fra 2023:

  • Du kan spare inntil 27 500 kroner årlig i Boligsparing for ungdom
  • Du kan totalt spare 300.000 kroner på kontoen
  • Du kan spare i BSU fra det året du fyller 13 til og med året du fyller 33
  • Du får skattefradrag på 10 prosent av årlig innbetalt sparebeløp på BSU
  • Du får ikke skattefradrag dersom du helt eller delvis eier en bolig
  • Pengene du har spart opp må brukes til bolig, enten kjøpe, påkoste eller vedlikeholde boligen - eller betale boliglån. Hvis du ikke bruker pengene på bolig, må du tilbakebetale skattefradraget du har fått
  • Du kan ta ut de pengene du har satt inn samme år
  • Du kan bare ha én BSU-konto, så du kan ikke opprette en ny om du avslutter den du har. Men du kan flytte BSU-en din mellom banker om du ønsker det

Vi hjelper deg å komme i gang med sparing i BSU, og svarer deg gjerne på eventuelle spørsmål eller ting du lurer på.

Book et møte med oss, så tar vi en hyggelig prat.