Slik får du finansieringsbevis

Et finansieringsbevis er din billett til boligmarkedet, og det første steget mot å realisere boligdrømmen.

Et finansieringsbevis er din billett til boligmarkedet, og det første steget mot å realisere boligdrømmen. Når du har skaffet deg et finansieringsbevis, er du klar til å delta i budrunder på primærboliger, sekundærboliger eller hytter. Her forklarer vi hva et finansieringsbevis er, og hvordan du skaffer deg det.

 

Hva er et finansieringsbevis?

Et finansieringsbevis er bankens bekreftelse på hvor mye du kan låne til boligkjøp. Det viser hvor mye penger du kan låne og hvilke vilkår som gjelder for en bestemt periode. Det totale beløpet i finansieringsbeviset inkluderer både egenkapitalen din og det du kan låne fra banken. Dette er summen du kan bruke når du deltar i budrunder.

Kort oppsummert om finansieringsbevis:

 • Oversikt over hvor mye du kan kjøpe bolig for
 • Må være på plass før budrunde av bolig
 • Skaffes ved å snakke med en lånerådgiver i banken

 

Få oversikt over økonomien din

For å finne ut hvor stort lån du kan klare å betjene, bør du først ta en grundig gjennomgang av økonomien din. Samle all informasjon om inntekter og utgifter for å få en helhetlig oversikt. Dette vil hjelpe deg å se hvor mye du kan bruke på boligkjøp uten at det går utover livskvaliteten din.

 

Tips for å få oversikt:

 • Vurder dine faste utgifter: Dette inkluderer boutgifter (renter, avdrag, strøm, forsikring, fellesutgifter, vedlikehold, kommunale avgifter, eiendomsskatt), mat, transport og lignende.
 • Tenk over hvordan du vil leve: Skal det være rom for sparing? Ønsker du å dra på reiser? Drømmer du om ny bil? Eller vil du prioritere boligen?

 

- Det er viktig å ha en god forståelse av din egen økonomi før du starter boligjakten. Dette gjør det enklere å vurdere hvor stort boliglån du kan ha og betjene, forklarer lånerådgiver Tonje Kjenstadbakk-Bye i Selbu Sparebank.

Artikkelen fortsetter under bildet

BILDE: Lånerådgiver Tonje Kjenstadbakk-Bye i Selbu Sparebank (foto: Selbu Sparebank)

Bruk gjerne boliglånskalkulatoren vår for å se hvor mye du må betale hver måned, totalbeløp og hvor mye du trenger i egenkapital.

 

Hvor mye kan jeg låne?

For å få innvilget boliglån, må banken sørge for at din økonomi tåler en låneforpliktelse og at man klarer å betjene et boliglån - både nå og i fremtiden. Utlånsforskriften, tidligere kalt boliglånsforskriften, legger føringer for hvor mye du kan få i lån.

Dette er reglene: 

 • Du kan låne maks 85 prosent av boligens verdi. Det betyr at du må ha 15 prosent egenkapital. 
 • Du kan ikke låne mer enn fem ganger inntekten din. 
 • For at du skal få boliglån må du tåle en renteøkning på 3 prosentpoeng fra dagens nivå eller minst 7 prosent.

 

Artikkelen fortsetter under bildet

Ha finansieringsbeviset klart

Når du er klar for å gå på visninger, kan drømmeboligen dukke opp før du aner det. Da er det en fordel å ha avklart med banken på forhånd hvor mye du kan låne, slik at du har finansieringen i orden. Med et finansieringsbevis vet du hvor langt du kan strekke deg i en budrunde, basert på hva du kan klare å betale.

Les også: Er du klar for visning?

- Vår klare anbefaling er å snakke med oss eller avtal et møte med en av våre rådgivere før du går på visning. På denne måten er du klar til å være med i en eventuell budrunde dersom riktig bolig dukker opp, anbefaler Tonje.

 

Søk om finansieringsbevis på nett

Du kan også søke om finansieringsbevis på nett. For at banken skal kunne kartlegge om og hvor mye du kan få i lån, må vi innhente noen skatte- og inntektsopplysninger på deg. Du må også svare på noen spørsmål, så banken blir bedre kjent med deg. Etter du har søkt på nett, vil en lånerådgiver kontakte deg.

Søk boliglån

 

Hvorfor er det lurt å ha finansieringsbevis?

 • Du vet hvor mye du kan by på en bolig
 • Du kan umiddelbart bli med i en budrunde på en ønsket bolig
 • Du kan føle deg trygg på at du har finansieringen i orden om du skulle vinne budrunden
 • Finansieringsbeviset er gyldig i 1-3 måneder; etter utløp kreves ny behandling

Les også: Dette bør du vite om budrunden

- I Selbu Sparebank tilbyr vi god rådgivning fra boligdrømmen bare er en tanke, til man står der med nøkkel i hånda. Derfor oppfordrer vi til at man tar kontakt tidlig, slik at man kan finne gode løsninger tilpasset deg og din økonomi, sier lånerådgiver Tonje.

 

Priseksempel - BLU innenfor 80% av markedsverdi:  Nom. rente 5,59%. Eff. rente 5,80%.  Annuitetslån kr. 2,5 millioner o/25 år. Total kostnad kr. 4.672 .397.