Klar for ditt første boligkjøp?

Her kommer noen tips til du skal på visning.

Har du fått finansieringsbeviset fra Selbu Sparebank og føler deg klar for å dra på visning? Lurer du på om du trenger et målebånd eller om du bør ta med noen andre med mer erfaring? Vi har samlet noen gode råd fra vår samarbeidspartner Nylander &Partners for å hjelpe deg på vei.

Les også: Slik får du finansieringsbevis

 

Eiendomsmeglerens beste råd

Det er mye å tenke på når man skal på sin første visning. Her får du eiendomsmegler Jakob Betten sine beste råd før din første visning.

Artikkelen fortsetter under bildet

BILDE: Eiendomsmegler Jakob Betten i Nylander &Partners (foto: Nylander &Partners)

 

Skal du ha med noen?

Når du kommer på din første visning, er det mye å huske å se etter. Det første og kanskje viktigste er å ha med seg noen som har vært på flere visninger tidligere. På denne måten slipper du å huske alt selv og kan få hjelp til å se ting du kanskje overser. I tillegg kan en erfaren person ha noen nyttige triks i ermet.

Magefølelse

Kan du se for deg å bo der? Dette er en viktig del av visningen. Føler du at boligen kan bli et hjem? Magefølelsen kan ofte være en god veiviser.

Bekrefte inntrykket fra annonsen

Ligger boligen greit til i området, og er gata og nærområdet slik du så for deg? Opplevelsen av leiligheten bør samsvare med tilstanden som er oppgitt i tilstandsrapporten og prospektet. Under visningen har du også mulighet til å undersøke fellesareal og eventuelle andre tilleggsareal. Er innsyn, utsikt og solforhold som forventet? Er parkeringsplassen tilstrekkelig stor?

 

Artikkelen fortsetter under bildet

Oppmåling

Du har kanskje sett på bildene i boligannonsen og forestilt deg hvordan du vil ha det i stua eller på soverommet. Da er det essensielt å sjekke lengdene med målebånd, slik at du er sikker på at møblene dine passer. Husk å måle fra listene, ikke fra veggene, for å unngå ubehagelige overraskelser som at sofaen er to centimeter for lang.

- Hos Nylander &Partners så har vi digitale løsninger som både hjelper kunden med å måle opp avstander, prøvemøblere og se på solforholdene i et solkart, forteller Jakob.

Uønsket overraskelse

Borettslaget eller sameiet kan ha planer om oppussing som kan øke fellesgjelden og andre kostnader. Dette er viktig å spørre om for å unngå uventede kostnader etter overtakelsen. Det kan også være nyttig å vite hvilken retning boligen er vendt. Ønsker du å nyte morgenkaffen på en østvendt balkong, eller foretrekker du sommergrillfester i kveldssola på en vestvendt balkong?

Les takstrapporten nøye

Det er viktig å sette seg godt inn i takstrapporten. Megleren din har plikt til å informere om eventuelle TG2- eller TG3-feil i salgsoppgaven. TG2 betyr middels store avvik som bør fikses på sikt, mens TG3 betyr at det er behov for tiltak raskt for å unngå skader på boligen. Eksempler kan være dårlig ventilasjon som kan føre til mugg og fuktproblemer.

Avsjekk på prioriteringslista

Er de kriteriene som er viktigst for deg oppfylt? Hvis de er det, og magefølelsen er god, er det bare å kjøre på!

Les også: Dette bør du vite om budrunden

Spør megler

Det er noen ting man ikke får lest seg fram til i prospektet, og da kan det være lurt å høre med megler. Eksempler på slike spørsmål kan være:

  • Når er overtakelsen?
  • Hvem er naboene?
  • Hva er strømforbruket?
  • Hvordan er solforholdene?
  • Hvorfor selges leiligheten?
  • Hva følger med av inventar (hvitevarer, frittstående vs. integrerte, løsøre, fastskrudd vs. løst inventar)?

Få god rådgivning gjennom hele prosessen

Husk at du alltid kan få god rådgivning gjennom Selbu Sparebank og Nylander & Partners i alle ledd av boligkjøpsprosessen.

Les mer om boliglån

Vi er her for å hjelpe deg med alle spørsmål og bekymringer du måtte ha, slik at du kan føle deg trygg og godt informert når du går på visning og gjennomfører ditt første boligkjøp.

 

Lykke til på visningen!

 

 

Bank + megler = sant 💙

Vi kjenner boligmarkedet der du bor. Kjøp og salg av bolig er en av de viktigste handlene du gjør i livet. Sammen med våre lokalkjente eiendomsmeglere i Nylander &Partners sørger vi for at våre kunder får den beste rådgivningen.

Bli kjent med Nylander &Partners