Ung og lån

Billån, boliglån, studielån, kredittkort, forbrukslån - man kan låne penger på mange måter til mange ulike formål

 Hva er egentlig et lån?

Når man tar opp et lån har man lånt penger av banken eller et annet kredittselskap. Det finnes mange ulike typer lån, f.eks.: studielån, boliglån, billån, forbrukslån og kredittkort.

De aller fleste lån tar man opp i banken. Når man tar opp et lån, må man senere betale tilbake pengene man har lånt, i tillegg til en ekstra rentekostnad, som en pris for at banken har midlertidig lånt deg pengene.

Mange betaler tilbake de lånte pengene over lengre tid, med en fast sum i måneden (et terminbeløp) over flere år, helt til man til slutt har betalt tilbake alt man har lånt.

For å få lån ser banken på hva du tjener i året (din betalingsevne), om din konto er i pluss etter at alle månedlige utgifter er betalt, og om du er motivert til å betale tilbake pengene du skylder (betalingsvilje).

 

Studielån

Et lån fra Lånekassen de aller fleste som ønsker å studere kommer til å ha. Lånet utbetales månedlig til studenter for betaling av utgifter som husleie, skolebøker o.l. 

 

Lån til kjøretøy

Går du rundt med en drøm om å kjøpe bil? Moped? Snøscooter? Et annet kjøretøy? 

Da kan et lån til kjøretøy passe deg. Et slikt lån har nedbetaling på opptil 10 år med månedlig nedbetaling. 

Vi tilbyr finansiering av lån til kjøretøy via vår samarbeidspartner Brage Finans.

 

Les mer om Lån til kjøretøy

Kredittkort

Kredittkortet er ikke koblet til noen konto, men gir deg tilgang til en ekstra sum du kan låne. Når du trekker kortet, låner du penger, og det kan du gjøre inntil grensen er nådd. Man må søke om å få et kredittkort. Kredittkort bruker du helt likt som ditt vanlige debetkort. Du får en faktura måneden etter med beløpet du har brukt fra kredittkortet. Det er viktig å betale denne fakturaen innen fristen, hvis ikke vil det påløpe dyre renter. Man anbefaler bruk av kredittkort til reise og netthandel.

Boliglån

Drømmer du om å eie egen bolig? For de aller fleste kreves det at man tar opp lån for å ha muligheten til å kjøpe sin første bolig.

Bankene er forpliktet til å forholde seg til noen regler, som står i Boliglånsforskriften. Disse reglene sier noe om hvor mye du får lov til å låne og hva som kreves for at du skal få innvilget lån. Disse reglene er laget for at du ikke skal kunne låne mer enn det økonomien din tåler at du betaler hver måned.

 

Hvilke krav gjelder for å få innvilget boliglån?

  • Minst 15% av boligens kjøpesum må du ha spart opp selv i egenkapital - du får kun lov til å låne 85% av boligens verdi
  • Du kan maksimalt ha totalt lån på 5 ganger inntekten din før skatt
  • Økonomien din skal tåle at boliglånsrenta øker med 5%
  • Etter alle utgifter er betalt, så kreves det at din konto er i pluss hver måned

Hvordan sparer jeg opp egenkapital da?

Da det er krav om minst 15% i egenkapital krever dette at man har spart opp en del penger selv.

Skal man f.eks. kjøpe en bolig til 2 millioner kreves det at man har spart opp 300.000,- kr selv i egenkapital.

Det anbefales å starte med boligsparing i BSU. BSU står for Boligsparing for Ungdom og er en konto du kan opprette så lenge du er under 34 år. Sparing i BSU gir bankens beste sparerente, fordeler når du skal kjøpe bolig og gode skattefordeler.

Les mer om Boligsparing for Unge

 



Ønsker du mer informasjon om Boliglån?

Les mer om Boliglån

 

 

Forbrukslån

For de aller fleste større lån, er pant nødvendig for å få innvilget lånet. Et forbrukslån, derimot, er et lån du får uten at banken tar pant i noen av eiendelene dine. Du trenger altså ikke å stille noe sikkerhet for lånet. Ulempen med et forbrukslån er at det er vesentlig dyrere enn andre lån. Det er høye renter og lånet blir mye dyrere enn det opprinnelige lånebeløpet.

Har du spørsmål om lån?

Vi svarer gjerne på dine spørsmål!

Still spørsmål om lån